• TICKETS
Décimo festival de música Esperanzah! Fiesta de la economía solidaria

CONEIX-NOS

JUNTS PER CANVIAR EL MON

EL FESTIVAL

El Festival Esperanzah celebra la seva onzena edició amb un projecte més útil socialment: aportarà més recursos a projectes d’impacte social, reforçarà la seva aposta per l'economia solidària i per la feminització de la nostra societat.
 El Festival Esperanzah ha iniciat  un procés per convertir-se en una cooperativa de transformació a través de la cultura, un moviment que integri artistes, festivals, entitats, administracions públiques, periodistes i altres col·lectius, sota un innovador model de governança i participació. Després d'aconseguir destinar més de 300.000 € a projectes socials durant els 3 últims anys, l'Esperanzah es prepara per aconseguir durant el 2018, 200.000 € per destinar a projectes com el de Proactiva Open Arms, El Cor Safari, La Fundació Vozes o la creació de projectes cooperatius al barri de Sant Cosme.
Gràcies al voluntariat i a la cooperació amb administracions públiques i empreses, l’Esperanzah pot destinar el 100% de l'import de les seves entrades i excedents a projectes d'alt impacte social, cultural, comunitari o ambiental.

Origen

Durant l’estiu del 2007, un grup de persones vinculades a l’associació GATS (entitat social que busca la transformació social) i al projecte Radiochango (plataforma de difusió de música mestissa i compromesa, que treball temes de consciència social i col·lectiva per transformar la realitat social), decideixen viatjar fins a Floreffe, un petit poble Belga presidit per una abadia on des de fa 15 anys, es celebra el Festival de músiques del món Esperanzah. Un projecte que es nodreix en una gran quantitat d’ONG’s Belgues que en fan possible la realització. NECESSITEM ESPERANZAH!? Esperanzah! és un festival de músiques del món que té la intenció de generar i difondre la cultura, a través d’un espai de reflexió, un espai per la transformació social del món i un espai amb música i activitats per a totes les edats, gèneres i condicions. Esperanzah! es construeix des de la implicació de molts col·lectius, sense els quals, Esperanzah! seria un festival més. GATS porta 15 anys treballant per la transformació social del Prat de Llobregat i fomentant el desenvolupament comunitari al barri de Sant Cosme, des de diversos àmbits, i el de mobilitzar-nos a través de la cultura, és un àmbit indispensable per a continuar fent de Sant Cosme, un barri millor.
Esperanzah! va néixer al 2008, quan Manu Chao va fer un concert exclusiu al Equipament Cívic Delta El Prat de Llobregat.
Els primers 7 anys d’Esperanzah!, mitjançant la cultura, s’ha volgut fomentar el desenvolupament local i la transformació del barri de Sant Cosme, i treballar per apropar el barri a la ciutat, tot enderrocant, de mica en mica, el mur simbòlic que separa Sant Cosme, de la resta del municipi del Prat de Llobregat. En cada edició, Esperanzah! s’ha reconfigurat i s’ha anat adaptant a les necessitats del barri i del municipi, de cada temàtica social a treballar i al moment històric de GATS. Al 2012, Esperanzah! es va traslladar al Xiringo! de la platja del Prat, per celebrar la gran victòria sobre el nord-americà de las Vegas Sands Co, d’Aturar Eurovegas i salvar el Delta del Llobregat d’un destí d’asfalt i casinos. Al 2014 comença un nou cicle pel Festival Esperanzah!. Continuem treballant per millorar el barri de Sant Cosme i apropar-nos al Prat i continuem treballant problemàtiques socials que necessiten solucions, però ho fem des de l’Economia social i solidària. Aquella economia que està al servei de les persones, i que es defineix en funció de la qualitat de vida i el benestar dels seus membres i de tota la societat com a sistema global.

Sant Cosme

Sant Cosme és el barri que des de fa 10 anys, acull la seu de GATS, i on l’entitat ha centrat la majoria de les seves propostes de treball. Segurament un festival com Esperanzah!, s’hagués pogut realitzar al centre de Barcelona, però llavors els mitjans de comunicació continuarien transmetent missatges negatius del barri, que continuaria etiquetat com a barri marginal, de la periferia de la ciutat condal. Sant Cosme i Sant Damià és un barri obrer que es va començar a construir a partir dels anys seixanta amb l’arribada de la població que vivia a les barraques de Montjuïc, procedents de Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura i Catalunya Des de l’inici, hi han cohabitat gitanos i paios i avui dia, hi conviuen moltes més cultures (magrebins, salvadorencs, colombians, pakistanesos, romanesos, etc.).
  La cultura a Sant Cosme ha servit per trencar estigmes i barreres. Un gran moment va ser el concert i la setmana de convivència amb Manu Chao. Un fet que sempre recordarem i que, a més, ha servit perquè molts periodistes i curiosos vinguessin i comprovessin en persona que aquest barri no és el Sant Cosme que els havien explicat. Senzillament, és molt millor. La cultura i esdeveniments com el Festival Esperanzah!, han servit perquè a Sant Cosme succeeixin coses que ningú no s’esperava que passessin i perquè puguem dir amb orgull que som de Sant Cosme. Esperanzah!és un Festival especial en part, per què es realitza a un poble de la periferia de la gran Barcelona, i en un barri de gent treballadora com Sant Cosme. Sant Cosme, en l’actualitat, és un nucli d’efervescència creativa reconegut per diferents sectors de la nostra societat, en el qual a part de desenvolupar-se manifestacions culturals com el Festival de Sopes del Món o el Festival Esperanzah!, conviuen projectes d’economia solidària, alguns d’àmbit estatal, com Eticom Som Connexió, la primera cooperativa estatal de telefonia i internet. Aquesta és l’única realitat de Sant Cosme i de l’orgull que ens genera als Pratencs tot el que aquí s’està gestant (i es gestarà gràcies a Esperanzah!) orientat a transformar el món.

EconomIia solidària

Cap a la democràcia econòmica municipal 14 mesures per impulsar l’economia social i solidària en l’àmbit local. Fem nostra la crida de la Xarxa d’economia solidaria de Catalunya “Cap a la democràcia econòmica municipal. 14 mesures per impulsar l’economia social i solidària en l’àmbit local” El document, defensa una economia “socialment justa, políticament emancipadora, arrelada al territori, integradora de la diversitat i respectuosa amb el medi ambient”. La Xarxa d’Economia Solidària destaca que, en l’actualitat, a Catalunya ja s’estan desenvolupant iniciatives i projectes que apliquen els criteris de l’economia social i solidària al seu dia a dia. Una bona mostra són les 152 entitats que ja formen part dels XES, des del seu naixement l’any 2003.
Les mesures que proposa la Xarxa d’Economia Solidària s’orienten a:
– La creació d’ens i organismes locals d’impuls i estructuració de l’economia social i solidària
– L’impuls en la creació de projectes de l’ESS a través de programes d’assessorament, finançament i formació a la ciutadania
– La intercooperació territorial i sectorial de projectes de l’economia social i solidària.
-El foment de la compra i la contractació pública socialment responsable.
– La visualització de l’economia social i solidària a través del seu estudi, la seva difusió i el seu reconeixement en l’espai públic.
La presentació del document ha comptat amb la presència de representants polítics com ara la CUP, CiU, ERC i Barcelona en Comú.

Projecte solidari

Esperanzah! és un Festival que pretén sensibilitzar la població sobre una temàtica social, que cada any, o cada cop que es necessari, es canvia. La temàtica d’enguany va dedicada a La Solidaritat, fent servir una frase de la cèlebre Gioconda Belli, “La Solidaritat és la tendresa dels pobles”. Una temàtica que engloba molts temes que ens preocupen i ocupen, refugiats, racisme, xenofóbia, masclisme/feminisme, educació, economia solidària… . Esperanzah !, juntament amb altres entitats com Stop Madre Mortum; Proactiva Open Arms; Les Dones sàvies de Sant Cosme, La Fundació Cívica Esperanzah, el Cor Safari Fundació Nzuri Daima; Pallassos en Rebeldía; La Rue del So, Cultura Activa, XES-Xarxa d’Economia social i solidària, l’Obra social de Sant Joan de Déu, estem preparant quatre dies on, a través de la cultura, reivindicarem el nostre desig d’un món millor.