Rapsusklei 1

RAPSUSKLEI

La carrera d’aquest anomenat “El Niño De La Selva” comença als carrers del barri de la Magdalena a Saragossa. Allà per 1990 Rapsusklei, amb tan sols 10 anys, començava a fer les seves primeres cançons de rap influenciat pels grups punters del rap americà d’aquells anys com Run Dmc, Public Enemy, Ice Cube, Cypress Hill, etc i rapers llatins com Melow Man Ace i Vico c.
En aquell temps el seu nom artístic era “El Puto Sark”.
Va editar el 1995 la seva primera maqueta “Estado de locura” que es va gravar i va produir per “Nacho C” en Rimas Silenciosas (estudis d’Hardcore Street) i que es va moure a nivell nacional en cinta de casset.
Quan el hip hop començava a arribar a les masses, Rapsusklei sense haver editat encara cap lp, ja actuava per tota la geografia espanyola amb el nom de “El Cor De La Rima”.
A part formava part d’un altre projecte amb altres mcs de Saragossa que van formar el grup “Fuck Tha Posse” coneguts en l’escena hip hop underground, sense haver gravat ni tan sols una maqueta.

El seu primer disc va ser llançat en 2002 juntament amb Hazhe (DJ i productor Saragossà) que també ho acompanyaria en les seves actuacions. L’àlbum va ser anomenat Rapsusklei & Hazhe “La Història Mas Real De Vuestras Vidas”.
El seu segon LP “Elipsis” (2003) de la mateixa manera que l’anterior, va ser un treball conjunt entre Hazhe i Rapsusklei. Després de l’èxit aconseguit per amb aquests dos discos, editen el tercer i últim, “Hijos de puta para todo”. (2004) girant per tot Espanya i part de l’estranger.

El 2008 es fa oficial que Rapsusklei i Hazhe deixen de treballar junts, de manera que el MC saragossà segueix la seva carrera en solitari, sempre recolzat per Fuck tha Posse i més grups de l’escena underground saragossana.

El 2010 publica el seu primer LP en solitari, “Pandemia” guanyador al millor àlbum de hip hop d’Espanya en els “premis de la música independent” i millor disc de l’any en els premis de la música aragonesa.

En aquest disc sobretot se centra a fer bones rimes i jocs de paraules, com queda demostrat en els temes Hip Hop Kresía i Click, Click. Deixa en un segon pla el que fins al moment li havia caracteritzat, les rimes profundes i carregades de sentiment, fregant el poètic, i decideix fer amb aquest Pandemia un disc per directes, que faci saltar a la gent. Tot i així s’aprecien temes que conserven la seva antiga essència.

2011 surt a la llum “Pandemia, La Mixtape” basada en remixes del que va ser “Pandemia” i refrescant així cançons que ja eren himnes entre els oients de Rapsus.

2012 torna als seus inicis amb un àlbum anomenat “Melancolía” (Etern Miusik) en el qual tracta de mantenir viva la flama de la poesia que el caracteritza, reconquerint així els cors dels seus mes fidels seguidors.

2013 Edita diverses maketas o street àlbums i contínua gravant col·laboracions amb molts dels principals artistes nacionals del gènere i entre gires i esdeveniments comença a preparar el seu pròxim disc.

2014 torna a la càrrega amb un disc editat, anomenat “Reality Flow” (Etern Miusik / Boa) aquest cop amb la seva banda The Flow Fanatics. L’àlbum va ser editat al març i Rapsus torna a la càrrega a l’octubre amb un disc conjunt amb Sharif i Juaninacka anomenat “Curso Basico de Poesia”

2016 en aquests moments forma part d’un projecte anomenat Rebel Babel entre diversos artistes com Promoe (Suècia) Luc (Polònia) i el mateix Rapsus des d’Espanya que consisteix en un àlbum editat i diversos concerts per Europa acompanyats per una Brass Band europea de més de 50 músics en escena.

A part està preparant el seu nou disc en solitari amb ritmes i col·laboracions amb el millor de l’escena actual.

Rapsusklei ha actuat per tota la geografia espanyola a part de fer-ho a nivell internacional a New York, Marsella, Tolosa, Suïssa, Polònia, Guinea Equatorial, Marroc, Senegal, Mauritània i tota latinoamerica: Colòmbia, Equador, Puerto Rico, Xile, Mèxic (Mèxic DF, Monterrey, Guadalajara, Lleó, Morelia, Zacatecas, Aguascalientes, Oaxaca, Merida i Cancun) Colòmbia (Bogotà, Medellín) Veneçuela (Caracas, Maracay, Port la Creu, Merida, Maracaibo i Illa Margarita) Perú (Lima, Huancayo i Cusco ) República Dominicana, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Panamà, Costa Rica, Argentina i Uruguai.

Al llarg de la seva carrera ha compartit cartell amb gairebé tots els grups punters del hip hop americà i francès, com ara Busta Rhymes, Wu Tang Clan, The Game, Lauryn Hill, Das EFX, PMD, Guru, MOP, Public Enemy, Cypress Hill, Big Daddy Kane, X-zibit, De la soul, Common, Afu-ra, The Beat Nuts, Black Moon, DITC, Lords of the Underground, Masta Ace, Big Shug, Pharaone Monch, DJ Premier, DJ Q-Bert, Rob Swift, DJ Jazzy Jeff, Kool Herc, Saian Supa Crew, Sefyu, La Rumeur, Chiens de paille, Keny Arkana, La Brigade, Looptroop Rockers i també amb grups jamaicans, com Sizzla, Anthony B, MR Vegas, Burro Banton , Alborosie, Abyssinians o Jah Cure en els millors festivals espanyols. También ha participat amb grups parisencs com Passi, Stomy Bugsy i les sals gosses en un directe conjunt de grups saragossans i de París.

Rapsusklei, àlies “El Niño de la selva”, ha gravat 35 maquetes i 6 discos i ara aquesta embarcat en la gira de la seva nova banda “The Flow Fanatics” i segueix fidel a l’esperit Fuck Tha Posse. Ara aquesta treballant en el seu nou segell “ETERN MIUSIK” per on llançarà totes les seves pròximes referències i les d’altres artistes.