mundo-mandarina

MUNDO MANDARINA-Festiclown

Des de petita, amb només quatre anys, ja actuava pel que fa festa familiar hagués, interpretant diferents personatges i més tard creant els meus propis números que mostrava on podia, festes escolars, reunions, etc. Contra vent i marea, en oposició als mandats familiars, vaig decidir fer-me actriu.

L’any 1996 egresé com a actriu de l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de Buenos Aires, allà vaig tenir la sort de trobar bons mestres i estudiï els grans clàssics del teatre a l’una que participava en diverses obres del bast teatre underground porteño, així començava els meus primers passos com a actriu de teatre seriós.

Però aviat vaig sentir que alguna cosa em faltava, tenia necessitat d’una connexió més directa amb el públic i amb el que realment estava passant en l’aquí i ara. Sense pèls a la llengua, sense formalismes. De vegades sentia que el públic desconnectava de l’obra, i tenia ganes de deixar-ho tot i anar directament a la seva trobada per connectar i fer el que fos necessari per tenir-lo amb mi. I llavors des d’allà, continuar amb el guió. Per a mi era més important escoltar, percebre com estava el públic i treballar des d’allà, per a ells, en una mena d’anada i tornada. El guió de la història m’interessava pel que fa a continguts, però era sobretot una excusa per connectar amb el públic i moure les energies, tant la meva com d’ells.

Així límit amb el clown o el clown talp amb mi. No ho sé. Sentia que podia jugar amb tot el que realment estava passant, que era un teatre viu, amb un gran permís per a ser imperfecte i humà, i on el més important era l’honestedat amb el públic i amb el moment. Em vaig enamorar i vaig decidir fer-me bona en aquest nou gènere teatral. Vaig començar llavors els meus estudis de clown amb els millors mestres de la talla de Philipe Gaulier, Eric D’Bonts o Michael Dellaire. Investigui, explori, vaig actuar amb els meus primers números de clown on vaig poder i em deixessin. Em vaig formar també de manera continuada, en les disciplines de màgia, impro, contacontes i titelles. Més tard completi la meva formació com a terapeuta gestàltica a l’Institut Gestalt de Barcelona, ja que tenia necessitat d’unes eines terapèutiques per estar més present i consenteix de les meves emocions, tant en la vida com durant els meus espectacles.

Va ser així que l’any 2005, amb força experiència sota la màniga per així dir-ho, vaig fundar la Companyia Mundo Mandarina, en la qual crec, produeixo i interpreto els meus propis espectacles combinant l’art del clown, la màgia, els titelles i la impro; tant per a públic infantil com adult. M’agrada buscar continguts que em toquin, en els quals sento que tinc alguna cosa per dir i expressar amb la màscara del clown.

Participi amb els meus espectacles en els més prestigiosos festivals de clown a nivell nacional, guanyant diversos premis, i vaig col·laborar en diverses expedicions de Pallassos sense Fronteres i de Pallasos en Rebeldía. Des de l’any 2007 treballo com a pallassa d’hospital a la Fundació Theodora (Suïssa), alhora que imparteixo tallers intensius de clown en festivals i centres culturals del territori espanyol. L’any 2011 vaig començar a rodar a Televisió Espanyola com a presentadora del programa “Som Curts”, fent actualment esporàdiques participacions com a actriu, en diversos programes d’aquesta cadena.

Em considero afortunada d’haver desenvolupat les meves capacitats creatives i de comunicació, contra vent i marea. El clown i el teatre em van donar l’oportunitat de conèixer-me més a mi mateixa, d’ensenyar i de portar les rialles on més ho necessiten, sóc molt feliç per això.