Sesi—n de fotos para el disco de Ojos de Brujo "10 a–os: Corriente Vital"

MARINAH-OJOS DE BRUJO

No vinc d’una família especialment musical, però segons m’explicaven, des de petita era una de les meves passions.
Als 8 o 9 anys, quan em baixava la musa, en qualsevol bar o restaurant, em posava dempeus i cantava. També recordo els playbacks al mirall, de vegades sola i altres amb amigues. El primer vinil d’Alaska i els Pegamoides, Radio Futura, L’Últim de la Fila …
El flamenc va arribar a mi per la meva mare. A casa es posava un casset de Manolo Caracol o Lole i Manuel i després un dels Beatles, de Lou Xarxa o de Jimmy Hendrix. Al cotxe solia posar a Camarón, Triana, Peret, Els Chunguitos, Los Chichos … A casa del meu pare m’encantava escoltar el vinil de Bola de Neu, el de Pablo Milanés i el de Fania All Star i així vaig créixer.
Als 17 vaig començar a combinar l’estudi de les meves majors passions: la música, la moda i les arts gràfiques i visuals. Em vaig bolcar de ple en el flamenc, m’apassionava. Vaig prendre classes de calaix i d’història del cant. Em vaig dedicar a escoltar cant vell. Recordo amb especial agraïment a un cantaor major, que durant els 7 dies que durava el seminari de percussió i cant flamenc al qual em vaig apuntar, cada dia em portava 3 o 4 cassets de la seva col·lecció perquè me’ls gravés.
Vaig començar a compondre cançons i a cantar-per aquí. Vaig estudiar percussió llatina. Vaig començar a fer ràdio.
També va entrar en la meva vida el punk, el rock & roll i el hardcore més alternatiu. Des d’aquest context de moviments socials, vaig gaudir maquetant fanzines, cartells, portades, muntant expos, també vaig treballar durant uns anys en una cooperativa de dones on reciclàvem, transformàvem i serigrafiábamos roba. I tots els estius anava a Formentera a buscar-me la vida, de cambrera, venent la roba que havíem fet o cantant per les terrasses de turistes …
Allà a Formentera va ser on vaig conèixer a Max, a Juanlu i Dani, amb els quals després començaria l’aventura d’Ojos de Brujo.
Era l’any 1998 quan vaig anar a Barcelona amb la companyia “Agüita Troupe”, un espectacle multidisciplinari de teatre, música i dansa fet per dones. Vaig tornar a trobar-me amb Juanlu i en res estàvem gravant el primer disc d’Ojos de Brujo. Des d’aquest moment fins ara tot ha estat vertiginós, 13 anys de no parar amb el grup, viatges per tots els continents, premis BBC Award en 2004, Premis de la Música el 2006, Latin GRAMMY en 2008 i nominació a 2011. Llocs com la plaça del Zócalo plena de gent a Mèxic DF, el Central Park a NY, al Barbican a Londres, l’Opera House a Sydney, l’Ancienne Belgique a Brussel·les, el Karl Marx a l’Havana. Festival de Flamenc de N.Y, Womex, Glastonbury UK, Pink Pop a Holanda, Roskilde a Dinamarca, Sziget a Hongria, Pirineus Sud a Osca, La Mar de Músiques a Cartagena … i tants llocs !!! i tant amor que ens hem portat, gràcies !!
He tingut la sort de cantar amb gran quantitat d’artistes als quals admiro: Peret, Martirio, Pepe Habichuela, Belén Maya, Asian Dub Foundation, Daara J, Nitin Sawhney, Els Van Van, Orishas, Miguel Campello, Bebe, Manolo García, Muchachito, Vinicio Capossela … gràcies !!
Si m’he de quedar amb alguna anècdota que em fes il·lusió, el dia que Tom Waits en una entrevista li van preguntar pel seu disc de capçalera en aquell moment i va dir: “Barí” d’Ojos de Brujo … yuhuu
premis:

– Nominats a la BBC al Millor Grup Europeu
– Latin Grammy al millor àlbum flamenc 2007
– Nominats a la BBC Audience Music Awards 2007
– Premis Mirades 2- 2008
– Disc d’Or a Espanya per l’àlbum Techarí, 2006
– Millor Gira 2004 de l’Acadèmia de la Música
– Premi a la BBC Radio 3 World Music Award, Febrer 2004
– Impala Awards en 2005 per Barí i en 2006 for Techarí
– Revelació de l’any a “La Banda Elastica” L.A. USA

Albums / DVD:
-10 Anys-Corrent vital (2010)
-Aocaná (2009)
-Techarí Live (2007)
-Techarí (2006)
-Girado Bari Live DVD (2005)
-Barí (2002)
– Vengue (2000)

Live highlights:
• Glastonbury Festival (Glastonbury, UK)
• Summer Stage (Manhattan, NY)
• Roskilde Festival (Roskilde, Denmark)
• 2 Mont-real Jazz Festival (Montreal, Canada)
• Oxfam Festival (Amsterdam, Netherlands)
-Viña Rock
Hongria, Bèlgica, Popcom …

gires:
2009-10 Aocaná (Spain / Europe / North- and Southamerica / Northafrica / Àsia / Oceania)
2007 Techarí Live (Spain / Europe / North- and Southamerica / Northafrica)
2006 Tour Techarí (Spain / Europe / North- and Southamerica / Northafrica)
2005 Girant Bari (Spain / Europe / North- and Southamerica / Northafrica / Àsia)
2003-04 World trapi tour (Spain / Europe / North- and Southamerica / Northafrica)
2002 Bari tour (Spain / Europe)
2000 Vengue tour (Spain)